‘Samen voor Israël’ heet de manifestatie die zondag (6 oktober) om 19.00 uur op het Stadsplein wordt gehouden. Het is een herinnering aan hoe Hamas een jaar geleden op 7 oktober Israël bloedig aanviel, waarbij 1200 mensen op gruwelijke wijze werden vermoord. Tal van politici en columnisten zijn de sprekers. Ook enkele Amstelveense raadsleden zijn aanwezig.

Uit de Tweede Kamer komen onder meer Caroline van der Plas (BBB), Don Ceder (CU) en Annabel Nanninga (JA21).

Verder zullen voeren het woord Boris Dittrich (D66), de schrijvers en columnisten Leon de Winter (o.a. Telegraaf) en Aylin Bilic (NRC), alsmede oud-kamerlid en ex-wethouder in Amsterdam voor de PvdA Rob Oudkerk. Ook spreekt grootvader Yucha Engel van de ontvoerde Ofir.

Tunnel

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) organiseert de demonstratie in samenwerking  met andere Joodse organisaties. Naast de locatie waar die plaatsvindt, bevindt zich van14.00 uur af de replica van een ondergrondse tunnel in Gaza, waar de ontvoerde Israeli’s nog altijd worden vastgehouden. Deze tunnel is geopend voor bezichtiging. “Graag willen wij de gelegenheid nemen om stil te staan bij deze verschrikkelijke gebeurtenis”, zegt het CIDI. Volgens die organisatie is het zondag een solidariteitsmanifestatie. “De avond staat in het teken van solidariteit, rouw, herdenking en verbinding.”

20 REACTIES

  1. Ik hoop wel op een passende en waardige tegendemonstratie, want Israël gedraagt zich beestachtig en schendt fundamentele rechten.

    Palestijnen zijn mensen die worden onderdrukt en massaal vermoord vanwege hun afkomst. Dat wordt wel eens vergeten door onze Joodse medemensen.

  2. Het is een kwestie van schaal. Als je het doden van 1.200 mensen beestachtig noemt, hoe typeer je dan het doden van 40x zoveel mensen?

    Hamas pleegde op gruwelijke wijze legitiem verzet tegen bezetting, onderdrukking, illegale annexatie (landroof), etnische zuivering en uitzichtloze blokkade. Wat Israël doet, is het op nog veel gruwelijker wijze disproportionele wraak uitoefenen op een weerloze burgerbevolking en hun kinderen, eerst in Gaza en nu in Libanon.

    Frank Bikker noemde elders op dit forum beide partijen ‘klootzakken’, maar de één is wel een veel grotere dan de ander. Laat dat nou degene zijn aan wie Amstelveen op 6 oktober steun gaat betuigen..

  3. Wegkijken van racisme, schendingen van mensenrechten en oorlogsmisdaden zal ook altijd blijven gebeuren.

    De VS levert Israël bommen, granaten en gevechtsvliegtuigen, het Rode Kruis vraagt ons om geld te storten voor de slachtoffers van het Israëlische oorlogsgeweld,
    en wat doet Amstelveen?

  4. “Amstelveenblog.nl is de meest nieuwsgierige site van Nederland. Lokaal bewogen met kritisch en onafhankelijk nieuws voor en door Amstelveen en omstreken.”

    Ligt Israël tegenwoordig in Amstelveen? Woont de heer Dittrich in Amstelveen?

    • Robert en Johan ; Vinden jullie niet dat beide kanten totaal verkeerd bezig zijn en dat Nederland over het algemeen en Amstelveen in het bijzonder wel eenzijdig partij trekt. Alle twee hebben op grote en kleine schaal oorlogsmisdaden bedreven.

    • Je bent antisemiet of niet. Overigens zijn de beelden een informatie van Hamas, de terreurorganisatie die de Joodse staat per se wil vernietigen. De info kan natuurlijk ook uit uw Volkskrant komen.

  5. Frank, heb jij een suggestie hoe de bevolking van (de restanten van) een leeggeroofd, bezet, onderdrukt, grotendeels geannexeerd en geblokkeerd land zich zónder leger kan en mag verzetten tegen een cynische, racistische bezetter en onderdrukker mét een moderne, krachtige en door de VS zwaar gesubsidieerde krijgsmacht?

    • Heb jij een een suggestie hoe je door haat verteerde bevolkingsgroepen weer tot elkaar kan krijgen? Het enige wat ik kan verzinnen is de leiders van deze groepen bij elkaar te zetten en te onderhandelen, zo niet om met de blote handen elkaar tot de dood er op volgt te bevechten.

  6. Behalve eerlijke berichtgeving en rechtvaardige rechtspraak bestaat er geen begin oplossing voor dit conflict in deze situatie.

    Israël had daar nooit als Joodse staat gesticht mogen worden ten koste van de overgrote meerderheid van een niet-Joodse bevolking. Dat was een onherstelbare fout.

    Ik verwacht dat Joden ‘hun’ land weer zullen gaan verlaten, net zoals zij dat eerder hebben gedaan om ongeveer dezelfde redenen: Interne conflicten, externe oorlogen en te strikte rabbinale leefregels die nergens op slaan.

    De hoofdoorzaak van alle problemen is dat er geen god bestaat zoals joden, christenen en islamieten zich die voorstellen. Daarover zullen zij het nooit eens worden.

  7. Even een relativerend liedje:
    https://www.youtube.com/watch?v=UhKYQatMWMY

    Onze God is de beste
    Onze God is kampioen
    Daarom zijn wij in het westen
    Relatief in goede doen

    Kijk die andere religies
    Wat een puinhoop heerst er daar
    Baby’s vol met vieze vliegies
    Hele volk’ren de sigaar

    Moeten ze maar niet zo maf zijn
    Om te zweren bij een god
    Waardoor ze arm of slechter af zijn
    Ontevreden met hun lot

    Mohammed doet in leprozen
    Kijk maar bij de evenaar
    Hindoes wonen zelfs in dozen
    Boeddha maakt je bedelaar

    Brahma is één van de boosten
    Shiva een grote klier
    Al die gozers uit het Oosten
    Nee, die moeten wij niet hier

    Ja, wij zijn hier in het westen
    Nog het meest in goede doen
    Onze Heer blijft toch de beste
    Hij is wereldkampioen
    Hij is wereldkampioen

    (c) Van Kooten & De Bie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.