In Amstelveen verschijnt dezer dagen een boekje met persoonlijke verhalen over dementie, dat donderdag in de schouwburg werd gepresenteerd. Uiteraard was de pers, volgens gemeentelijke gewoonte, daarbij niet uitgenodigd. De uitgave met ervaringen van mensen met vergeetachtigheid, mantelzorgers en professionals van zorg- en welzijnsorganisaties is volgens wethouder Marijn van Ballegooijen (foto) een voorbeeld van hoe men op een andere manier naar een leven met dementie kunnen kijken.

Het boekje is te vinden in wijkcentra, het Odensehuis, een aantal supermarkten en de Voedselbank. Inwoners kunnen ook exemplaren tegenkomen bij huisartsen, apothekers, de fysio, diëtisten en psychologen.

 De mens zien

“In Amstelveen willen we dat onze inwoners zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden”, zegt Van Ballegooijen. “Dat begint met een simpel idee. We blijven de mens zien, niet alleen de patiënt. Het leven stopt niet bij een diagnose dementie. Integendeel, met de juiste hulp en ondersteuning is er nog veel mogelijk.”

 Wereld Alzheimerdag

 Het boekje verschijnt rond Wereld Alzheimerdag en is bedoeld om bewustzijn rond dementie te vergroten. Het biedt bovendien een overzicht van wat Amstelveen te bieden heeft aan ondersteuning. De gemeente hoopt hiermee de drempel te verlagen voor degenen die wellicht aarzelen om hulp te zoeken of betrokken te raken.

Openstaan

Behalve de pers is het de bedoeling van de gemeente alle Amstelveners uitnodigen meer open te staan voor de medemens met dementie. In de schouwburg keken zo’n honderdvijftig professionals uit de zorg en welzijn naar de theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen’ van Radio Kootwijk, over de toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken en de bijbehorende dilemma’s voor zorgmedewerkers. Die voorstelling werd gehouden in het kader van het Amstelveense jaar van dementie met als thema ‘De Mens Zien’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.