Bomvol was het bij de afscheidsbijeenkomst van oud-raadslid Johan de Bie, die op 87-jarige leeftijd vorige week overleed. De plechtigheid werd dinsdag gehouden in het Crematorium Bouwens in Uithoorn en geleid door  Clemens Bouwens, die voor de velen die slechts een staanplaats konden bemachtigen  een zitplaats in een andere zaal aanbood, waar men zittend de bijeenkomst op een groot scherm kon volgen. Johan de Bie maakte 25 jaar deel uit van de Amstelveense gemeenteraad voor de VVD. Wethouder Herbert Raat was overigens een van de weinigen die de lokale afdeling van die partij vertegenwoordigden, samen met de voormalige wethouders Hellendal en Van den Heuvel en oud-raadslid Joop Siemers. Overigens was ook een oud-wethouder van GroenLinks aanwezig.

Van de nu hedendaagse VVD-fractie was er niemand. Er waren weinig VVD’ers, stelde ook Herbert Raat vast.

Zwaar

Hoe zeer Johan aan zijn tweelingbroer Hans, jarenlang bestuurslid van de lokale VVD-afdeling, was gekoppeld, bleek ook tijdens de plechtigheid. De eerste spreker was een zoon van de in 2020 op 83-jarige leeftijd overleden Hans de Bie. Johan en Hans vormden een spraakmakend duo in Amstelveen. Beiden waren ook lid van de Amsterdamse Football Club AFC. Eigenlijk volgde Hans het voorbeeld van Johan, die al in 1950 lid was geworden en jaren later voorzitter werd; Hans volgde op 17-jarige leeftijd in 1954. Hij werd later als journalist lid van de commissie Pers en Publiciteit, een aantal seizoenen redacteur van AFC’s clubblad ‘De Schakel’ en hij was ook betrokken bij de uitgave van de eerste AFC-Persmap in 1983. Het viel Johan de Bie zwaar dat hij enkele jaren geleden afscheid moest nemen van zijn broer Hans, bleek tijdens de plechtigheid.

Sport

De meeste sprekers vertegenwoordigden sportverenigingen, waarvan Johan de Bie bestuurslid was geweest. Behalve de sport ging was hij, ook politiek, bezig op sociaal terrein. Zijn broer volgde hem ook daarin. Die trad bijvoorbeeld toe tot het bestuur van Amsterdamse Basketbal Club (ABC, een dochter van AFC) en werd later benoemd tot Erelid. Ook was hij jarenlang medeorganisator van de beroemde Haarlemse Honkbalweek en werd hij door de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond) benoemd tot Lid van Verdienste. Hans de Bie verzorgde ook de publiciteit voor de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en was lange tijd lid van de Amstelveense Sportraad. Eigenlijk leken de levens van Johan en Hans, zeker op sportgebied, op elkaar. Ook daarvan was de afscheidsceremonie van Johan de Bie een bewijs. Voor al zijn activiteiten werd Johan de Bie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn weduwe, Marjoleine de Bie-Raakman, werd in haar rolstoel door Clemens Bouwens bij de kist gereden om afscheid de nemen.

13 REACTIES

  1. Opvallend dat u de VVD-ers allen bij naam noemt, maar de naam van de voormalig wethouder van GroenLinks onvermeld laat. Dat zal wel weer met uw politieke voorkeur te maken hebben.

  2. Interessant inderdaad: waarom noemt u wel alle namen van de oud-wethouders van de VVD en noemt u de naam van de oud-wethouder van GroenLinks niet?

  3. Dit is de slechtste 1-aprilgrap die ik ooit gehoord heb en het is nog niet eens 1 april. Hiermee toont u wel aan dat u niet of onvoldoende nadenkt voordat u uw teksten plaatst. U neemt zelfs niet de tijd om uw teksten te controleren op taalfouten.

  4. Weet u de naam van de desbetreffende oud-wethouder van GroenLinks nu wel? U heeft er inmiddels geruime tijd over kunnen nadenken. Een tip: als u iets niet weet, kunt u het ook opzoeken. Heeft u dat vroeger niet geleerd tijdens de opleiding?

    • Als ik hem maar kan bereiken. Op zijn best krijgt u bij andere media, als die al een ingezonden brief van u met dergelijke nonsenskritiek plaatsen, de mededeling onder de brief staat dat ‘naam en adres bij de redactie’ bekend zijn. Maar ik denk niet dat het zover komt en lezers hebben niets te maken met de bronnen.

  5. Wat is de reden van “Franks” anonimiteit? Is hij misschien ook joods en is hij (volgens u) genoodzaakt om (alweer volgens u) door het “ongekende antisemitisme” op deze website anoniem te reageren?

  6. Niet antwoorden op (voor hem) lastige vragen. Dat heeft hij misschien geleerd tijdens een geheime cursus bij de Teldersstichting. Johan zou een prima wethouder zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.