De vierde macht, schijnt men de ambtenarij wel te noemen. Dat is een eufemisme, vertelde mij een oud-raadslid. Eigenlijk is het volgens hem de eerste macht. Ambtenaren overleven in hun functie de meeste politici in de hunne en het kan natuurlijk niet zo zijn dat iedere vier jaar het beleid in een gemeente volkomen wordt gewijzigd. Veel wethouders verdwijnen van het toneel terwijl zij pas beginnen door te krijgen hoe de ambtelijke hazen lopen. Bovendien bestaan er speciale ‘beleidsambtenaren’, die heus wel zullen recht trekken wat door opeenvolgende coalities wordt krom getrokken.

Media en burgers worden beschouwd als pottenkijkers. Onder het mom transparant (vroeger werd dat woord nooit gebruikt) te zijn, maakt de gemeente reclame voor zichzelf. En de gemeenteraad vindt het allemaal goed.

Eigen communicatie

Overigens staat de lokale journalistiek onder enorme financiële druk. Waar er voorheen meer verslaggevers dan ‘voorlichters’ waren, is het nu omgekeerd. Ik herinner mij nog wijlen Tini Visser, die alleen dat gemeentelijk werk deed. In haar latere boek ‘Jaren van Verduistering’ noemde ze mij in een persoonlijke noot de ‘waarheidsvinder’. Ach, misschien was dat teveel eer. Maar wat Visser deed, is nu uitgegroeid tot de afdeling waar 26 mensen werken, die allemaal pogen de gemeente er zo best mogelijk vanaf te laten komen. Daarvoor zijn zij aangenomen, uiteraard op onze kosten. Communicatie betreft in hun visie voornamelijk reclame. Logisch dat zij het liefst niet de media maar de eigen communicatiekanalen kiezen. Liefst zouden zij ook de gemeenteraadsvergaderingen zoveel mogelijk achter gesloten deuren houden, maar dat verbiedt de Gemeentewet. Overigens is Amstelveen niet de enige gemeente waar men een broertje dood heeft aan openheid. Een Stentor-verslaggever won zelfs de belangrijkste journalistieke prijs toen hij ontdekte dat gemeenteraden en wethouders massaal in het geheim dingen ritselen. Om dichter bij huis te blijven: Het presidium (vergadering van alle fractievoorzitters) was ooit openbaar totdat amstelveenblog.nl dat ontdekte. Prompt verdween ook dát achter de muren en de raadsleden zijn het er kennelijk volledig mee eens. Zoals zij het er ook mee eens zijn dat de ambtelijke Adviescommissie voor de Bezwaarschriften nooit de media – en de bevolking – bericht dat er weer een hoorzitting plaatsvindt. Soms worden verslaggevers wel door de klagers in kennis gesteld, maar de media hebben dan altijd wat uit te leggen. Het liefst adviseert de commissie B en W in het geheim; een advies waarbij B en W zich door de bank genomen altijd bij neerleggen. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom de openbare hoorzittingen niet net als de openbare raadsvergaderingen worden aangekondigd. Maar ik begrijp het wel. Ambtenaren zijn er niet van gediend en zij regeren.

Elite

Volgens een belachelijke theorie is de gemeenteraad het hoogste orgaan in de samenleving. Maar die raad heeft weinig ter beschikking. Ja, ze kunnen vragen stellen,  zoals coalitiepartij Goed voor Amstelveen recent deed omdat ouderen een dagelijkse – in reclames van verhuurders beloofde – maaltijd in het restaurant BijKlaasje niet meer krijgen. Het volledig op informatie van Brentano en Participe gebaseerde antwoord van B en W was dat het nu eenmaal niet anders kon. De oudjes moeten maar honger lijden of gebruik maken van de kamers van bewoners, waar zij met drie of ten hoogste vier mensen (zo groot zijn die kamers ook niet) bij elkaar zitten en zelf hun eten mee moeten nemen. En daar blijft het bij.

Democratie

Democratie is een aardige theorie, maar bestaat in de praktijk niet. De elite regeert, voor zover ambtenaren dat toestaan. Die laatsten hebben ook het nieuwe vergadersysteem bedacht van verschillende sessies tegelijkertijd (opdat media moeten kiezen) en in ‘debatten’ ernstige spreektijdbeperking, afhankelijk van de omvang van de fractie, in plaats een debat in commissies die op verschillende avonden werden gehouden. Politici zijn het blijkbaar er niet mee eens (“zo krijg je nooit een politiek debat”, zei er een), maar durven zich blijkbaar niet tegen ambtenaren te verzetten. Ach die zijn ook met z’n elf-honderden, alleen al in Amstelveen. De elite die is doorgedrongen tot de gemeenteraad bestaat slechts uit 37 man-vrouw-x. Die elite doet alleen in verkiezingstijd wat aan beloften op de electorale markt, op grond van een niet bestaand systeem. Helaas wil de democratie het zo, hoor in dan de fracties denken.

7 REACTIES

  1. En dan vindt men het nog gek dat een heleboel eenvoudige zielen dan achter volksmenners als Wilders gaan lopen. Ze hebben zelf een Fortuyn, Verdonk, Baudet, Van der Plas gecreëerd, maar echt open kaart spelen durft men niet. Dat geldt van links tot rechts en de meeste van “het volk” interesseert het eigenlijk geen reet.

  2. Zolang het blijft gaan zoals Johan Bos hier terecht schrijft, moet de gemeente in al haar publicaties woorden als ‘openheid’, ’transparantie’, ‘betrokkenheid’, ‘participatie’ vervangen door ‘geheimzinnigheid’ cq ‘beslotenheid’. Dat kan heel eenvoudig gebeuren met zoek-en-vervang opdrachten.

  3. Dus als een voormalig raadslid u, al dan niet in beschonken staat, vertelt dat de ambtenarij de eerste macht is, neemt u dat als (zogenaamde) journalist klakkeloos over? Dat is net zo ontransparant als wat u het gemeentebestuur steeds verwijt te zijn. Behalve uw grote vriend H.R. uiteraard. Die krijgt nooit kritiek en u neemt het zelfs steeds voor hem op hier.

  4. Dus als een voormalig raadslid u, al dan niet in beschonken staat, vertelt dat de ambtenarij de eerste macht is, neemt u dat als (zogenaamde) journalist klakkeloos over? Dat is net zo ontransparant als wat u het gemeentebestuur steeds verwijt te zijn. Behalve uw grote vriend H.R. uiteraard. Die krijgt nooit kritiek en u neemt het zelfs steeds voor hem op hier.

  5. De gemeente wil geen openheid geven, want dat wordt zichtbaar wat een handje klap er achter de schermen plaatsvindt. Dit is een VVD-bolwerk en die lieden willen hun comfortabele leventje niet opgeven.
    Als de socialisten het voor het zeggen zouden hebben, zouden ze in dezelfde val trappen. Dus ach. Het is een fijne gemeente. Alleen voor de één is het iets prettiger dan voor de ander.

  6. Waarom verwijdert JB sommige reacties terwijl hij deze identieke reactie van Janssen dubbel plaatst? Is Janssen soms een van zijn vriendjes?

    • Als je goed kijkt P.V. dan zie je dat Janssen zijn voorletter toegevoegd heeft en dus 2x op transmit gedrukt heeft. Want: “Dubbel genaaid houdt beter” zou mijn oma zeggen…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.