Een miljoen subsidie voor de uit India afkomstige internationale school Amity wordt doorgeschoven naar volgend haar, omdat die op dit moment in aan de norm qua leerlingenaantal voldoet. Een door de ChristenUnie ingediend amendement daar maar een voorziening voor internationaal onderwijs in het algemeen op de begroting voor te treffen, haalde het niet. Volgens onderwijswethouder Frank Berkhout zou daarmee contractbreuk worden gepleegd.

De ChristenUnie kreeg wel GroenLinks, CDA, SP en de ouderenpartij SBA mee, maar de coalitie (VVD, PvdA en D66) plus bbA en AVA stemde tegen. De kwestie kwam aan de orde bij de jaarstukken 2019, waarin B&W verantwoording afleggen over wat zij als bestuur in dat jaar hebben gedaan. “Afspraak is afspraak”, zei over Amity VVD-fractievoorzitter Kees Noomen. Bij de overeenkomst met Amity waren meer partijen betrokken (Amsterdam en het Rijk), die gezamenlijk vijf miljoen ophoestten voor de vestiging van de school, betoogde Berkhout. Dat was weliswaar aan voorwaarden verbonden, o.a. op het gebied van het leerlingenaantal, maar aan de normen moet in vijf jaar worden voldaan.

Corona

Noomen vond, over de jaarstukken sprekend, dat men niet te lang moet stil staan bij wat is

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali (GroenLinks)

geweest, vooral nu door de coronacrisis heel andere tijden aanbreken. Zijn fractie kwam met een motie waarin stond dat B&W zoveel mogelijk moeten uitgaan van het ‘first things first’ principe. Daarmee werd bedoeld dat de belangrijke functies van de gemeente zoveel mogelijk in stand worden gehouden, maar het College wel de ruimte neemt om bestaande plannen te herzien.

Overbodig

Een overbodige motie, was bij de oppositie te horen. De coalitie (VVD, PvdA en D66) kreeg alleen steun van AVA en de ouderenpartij SBA. Maar de coalitie is oer definitie in de meerderheid. Tegen stemden GroenLinks, bbA, CDA, SP en ChristenUnie.

De crisis vraagt een over de eigen schaduw van partijlijnen heen stappen en samen als raad een nieuw beleid bepalen, zei fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA). “Worden de besluiten een coalitieaangelegenheid of raadsbreed”, wilde hij weten. En ook of andere partijen bereid waren samen te werken in crisistijd. Heel het uitvoeringsprogramma van B&W is volgens hem verleden tijd geworden.

Bluswater

Met een motie kwam ook GroenLinks. Die ging over het ketenproces bluswatervoorziening. Bij de brand die de Urbanuskerk in Bovenkerk verwoeste kon de brandweer in het begin geen goed werkende brandkraan vinden. Bij bluswater zijn weliswaar ketenpartners betrokken, maar de gemeente heeft de regie en moet die pakken, redeneerde fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks. Er zijn wel audits afgesproken maar de eerste daarvan had alleen betrekking op de interne organisatie bij de gemeente en niet op heel het proces. Die moet alsnog jaarlijks worden uitgevoerd, vond Kortekaas. Hij kreeg voor zijn motie bbA, CDA, AVA, SP, SBA en ChristenUnie mee. Maar de coalitie (VVD, D66 en PvdA), die de meerderheid vormt, stemde tegen.

Koningin

Esther Veenboer

PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer zei dat de gang van zaken in auditland gewoon is, wat haar op de opmerking van Kortekaas kwam te staan dat zij zich als een alwetende koningin gedroeg. Veenboer: “Het is mijn vak en in betreur  het dat u voor mijn vakkennis geen respect hebt.”

Volgens de motie moet de afspraak uit 2019 worden nagekomen en alsnog de audit op het hele ketenproces bluswatervoorziening worden uitgevoerd. Met uit de bevindingen uit deze audit zou het proces samen met de ketenpartners verbeterd kunnen worden en de afspraken met de ketenpartners aangescherpt.

Veilig

“Wij willen dat de inwoners van Amstelveen er 100% van uit kunnen gaan dat alle brandkranen altijd werken en bereikbaar zijn als er brand”, zei Kortekaas. “De gemeente is verantwoordelijk voor de bluswatervoorziening en de ketenregie op dit proces”.

Burgemeester Tjapko Poppens herkende zich niet in de kritiek van de andere partijen dan de coalitie. Hij constateerde dabt van de 2257 brandkranen en drie niet functioneerden bij een laatste controle, zodat Amstelveen in zijn ogen wel veilig is. “Er is altijd een kraan in de buurt”, zei hij. Overigens heeft de brand in de Urbanuskerk ertoe geleid dat men landelijke normen kwamen. “Eigenlijk waren er in onze regio en landelijk geen standaarden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.