Wéér maakte wethouder Floor Gordon (van o.a. Duurzaamheid en Groen) vorige week een rondje langs inwoners die in het kader van haar actie ‘Groen met je doen’ met suggesties kwamen. Die derde ronde leverde volgens de gemeente 46 ideeën op, waarvan zij er overigens maar drie voor uitwerking selecteerde.
Ditmaal keer begon de reis in Bovenkerk, maar ook andere wijken kwamen aan de beurt, zoals Westwijk, Middenhoven en Waardhuizen.
Knotwilgen
In Bovenkerk bleek de aan de Vierlingsbeeklaan wonende Nienke Groeneveld met haar buurt een idee te hebben voor een groenere omgeving. Zij dacht dat tegenover haar woning en die van haar buren enkele knotwilgen konden worden geplant, maar enkele andere bomen die er al staan.
Groeneveld had haar naam wat het groener maken van Amstelveen overigens mee. Ook vertelde d]zij dat haar zoon Lieuwe kinderburgemeester was geweest in het leerjaar 2019 / 2020.
Bloemenzee
Langs het water tussen Luttickduin en Schweitzerlaan maakt de gemeente een bloemenzee en tegels worden door groen vervangen bij speelplaatsen in de kruidenbuurt in Westwijk.
Men kan groene aanplant wel op het gemeentehuis bedenken, maar bewoners kijken er elke dag tegenaan, vond Groeneveld. En Wilco van Rijn van de gemeentelijke afdeling openbaar groen zei dat men eigenlijk uit een papieren werkelijkheid wil komen.
Leidingen
“Iedereen houdt van groen”, vond Gordon. Maar niet alles kan. Bijvoorbeeld omdat er onder de grond hee; veel leidingen en bedradingen liggen. Met name voor het planten van bomen, die lange wortels hebben, heeft dat consequenties.
In Bovenkerk wordt mogelijk voor een andere soort bomen dan knotwilgen gekozen, hoewel de buurt die wel uitkoos. “Een knotwilg is een vormboom”, zei projectleider Paul Nagtegaal. En vormbomen vergen ongelooflijk weel onderhoud, voegde hij er aan toe. Van zijn afdeling komt eer voorstel voor een andere soort. “In een knotwilg zit enorm veel werk”, zei hij. De gemeente komt nu met voorstellen naar wijkbeheer.
Verrast
Van alle suggesties van inwoners zijn de financiële haalbaarheid en de uitvoerbaarheid bekeken. Een ander criterium is volgens Gordon dat alle buurtbewoners van het groene concept moeten kunnen meegenieten. “Na drie groenrondes ben ik nog steeds verrast door alle mooie groene initiatieven die binnen komen. Samen met de bewoners en onze groenadviseur werken we de ideeën uit. Het is echt de samenwerking die deze campagne heel uniek maakt. Vooral inwoners weten wat vergroend kan worden: bijvoorbeeld een grijs pleintje.”
Meedenken
Doel van die campagne is Amstelveen met hulp van bewoners nog groener te maken. De vierde en laatste groenronde van onder anderen de wethouder is in oktober gepland. Dan komen Elsrijk, Randwijck, Patrimonium en Oude Dorp aan de beurt. Ideeën indienen en daarover stemmen kan nu al na het aanmaken van een account op denkmee.amstelveen.nl.
Meer informatie
Op www.amstelveen.nl/groenmoetjedoen staat informatie over de campagne, de planning van de groenrondes én tips om gevels of tuinen te vergroenen.